468 Street Chess

468 Street Chess is de levend spel versie van 468 Chess. Op grote velden, b.v. met stoepkrijt op staat getekend, kunnen kinderen bewegen en denken combineren. Maar vooral ook plezier maken, samen denken en spelen. Een aantal spelvoorbeelden vind je hier.

Bij het Street Chess is fysiek bewegen een belangrijk onderdeel in het spel. Het kind “kruipt in de huid” van het schaakstuk. Je verplaatst je over de schaakvelden volgens de geldende regels voor het stuk dat je speelt. Bij dit spel kunnen kinderen hun energie kwijt. Hoe meer de kinderen kunnen bewegen hoe beter de ondersteuning voor de hersenontwikkeling. Vooral de variant “tikkertje” garandeert veel bewegen.
Kinderen kunnen zelf keuzes maken welke stukken er op een bord van 4×4 of 6×6 kunnen meedoen om het spannend en leuk te houden.
Als trainer/lesgever kun je met deze spellen ook voorbereide opdrachten geven.

Het spelbord voor 468 Street Chess

Op straat kunnen de velden met (dik) stoepkrijt worden getekend. Je tekent alleen het raster, de grenslijnen tussen de velden. Er is dan geen onderscheid in zwarte en witte velden, wat voor de spelers tot steun kan zijn omdat een loper op de zwarte velden, nooit op de diagonalen van de witte velden kan komen. Kinderen ervaren het niet als storend ervaren, het lijkt voor dit spel niet zo relevant. Wel kan het gebeuren dat door het “onzichtbaar” zijn van de diagonalen een loper per abuis op een “verkeerde diagonaal” komt.
Bij spellen waar een of meer lopers meedoen kun je ook iets spannends toevoegen om bewust te worden van de diagonalen: Bij b.v. een (fluit-) signaal moeten de lopers overstappen naar de andere diagonaal. Hier zal het fysiek beleven van de stukken een sterk leereffect hebben.

Er zijn speciale foam- matten beschikbaar voor binnenruimtes (gymzaal, hal, speellokaal). Deze zijn leverbaar in de afmeting 62 x 62 cm.